Bästa jobbsökarsidan
 
Jobbsökarguiden

Jag har blivit arbetslös, vad ska jag göra först?

Fem steg som hjälper dig att snabbt komma in på banan hos arbetsförmedling och a-kassa.

Steg 1. Ordna med ett arbetsgivarintyg Har du inte fixat med arbetsgivarintyg innan sista anställningsdagen är det hög tid att göra det nu. Gå in på arbetsgivarintyg.nu, där kan du eller din arbetsgivare skriva ut intyget. A-kassan kräver nämligen att arbetsgivare intygar hur mycket du jobbat under det senaste året.

Steg 2. När ska jag kontakta arbetsförmedlingen? Ring dit (mycket svårt dock) eller besök deras kontor eller ett servicekontor där en handläggare finns på plats. Tyvärr finns inte Af-kontor i alla kommuner. Enklaste sättet är att surfa in på arbetsförmedlingens hemsida i god tid innan sista anställningsdagen. Gå in på arbetsförmedlingens webbplats. Börja med att skapa ett konto där du lägger upp ditt cv, rapporterar dina aktiviteter, förbereder din inskrivning innan du besöker Af första gången. Här kan du även göra upp om en mötestid med en handläggare som blir av inom några veckor.

Steg 3. Gå in på din a-kassas webbplats och skapa ett användarkonto med person- och bankuppgifter. Du kan förstås ringa dit och be dem skicka blanketter, men det tar längre tid. När du har skrivit in dig på arbetsförmedlingen och skickat anmälan om arbetslöshet och ett arbetsgivarintyg till din a-kassa, har du kommit en bra bit på väg till att bli bli beviljad ersättning.

Steg 4. Lägg upp en eller flera sökprofiler under ”min sida” på arbetsförmedlingens webbplats. En profil för de jobb du söker i första hand, en annan profil för de jobb du söker i andra hand. Tänk på att du ska matcha dina kompetenser mot arbetsgivares önskemål och krav. Tänk också på att arbetsgivare har möjlighet att skapa användare på arbetsförmedlingens webbplats och där de enkelt och snabbt kan göra sökningar på personer som svarar upp mot deras kravprofiler.

Steg 5. Nu är du med på banan och kan börja koncentrera dig på olika jobbsökaraktiviteter. Se det hela som ett heltidsjobb, men glöm inte bort att ta raster emellanåt.