7 rutiner som ger dig struktur i jobbsökningen

Det är en klar fördel om du ser jobbsökning som ditt nuvarande arbete. Många säger att man ska betrakta det hela som ett heltidsjobb och det ligger mycket i det, men det är inte hela sanningen.

 1. Glöm inte bort att ta pauser
  Söker man många jobb varje dag och hela tiden har i åtanke att cv och personligt brev behöver anpassas och speglas mot det företag och mot det arbete man söker är det naturligtvis bra, men risker finns som med alla andra sysselsättningar. I värsta fall kan man bli utbränd, men vanligen är att energin ibland tar slut och då kan det vara välgörande att ta pausar från ansökningsbreven och från kontaktarbete med arbetsgivare.
 2. Följ den dygnsrytm du hade när du var anställd
  Din kropp är inställd på de arbetstider du hade hos företaget. Behåll därför samma dygnsrytm som du är van vid och tänk också hela tiden på att många arbetsplatser, de flesta faktiskt har bemanning i på kontor, telefonväxlar, kundtjänster under dagtid. Personal och chefer som du kan tänkas vilja ha kontakt med finns även de tillgängliga 8 – 17, 7 – 16.
 3. Schemalägg din arbetsdag/arbetsvecka
  Många hävdar att man är som piggast i hjärnan på förmiddagen. Själv fungerar jag så, men jag vet att det kan variera och mycket kanske beroende på vilket jobb man har haft tidigare. Har man t ex arbetat på obekväma tider, kan det ligga kvar och styra dygnsrytmen ett tag framåt. När jag var arbetslös brukade jag lägga upp dagen så här:08.00 – 12.00: Spana efter jobb aktivt. Gå ut på internet och kolla igenom platsbanken, jobbsökarsajter, tidningsannonser, eller företagssajter för att se om det kommit ut någonting nytt.12.00 – 13.00: Lunch. Ät i lugn och ro hemma eller ute på restaurang. Glöm inte bort att ta fikaraster under dagen!13.00 – 16.00: Ägna tiden åt att skriva ansökningsbrev till de jobb du funnit fram på förmiddagen. Tänk också på att många arbetsgivare har personal tillgängliga dagtid mellan 08 – 17. Kvällar och helger har du ledigt såvida du inte dyker på något intressant jobbalternativ som du inte kan vänta med att sätta klorna i.
 4. Systematisera ditt jobbsökande
  Den gamla hederliga pärmen med ett register är aldrig fel, om inte annat som en bra säkerhetskopiering. En anslagstavla fungerar också bra för bevakning av olika tidpunkter och aktiviteter. Självklart räcker det länge med att du sparar mallar och ansökningsbrev på din dator och säkerhetskopierar på en extern enhet. En papperskalender och en digital kalender är bra att använda för påminnelser och tidsscheman. Spara ansökningsbrev som du är särskilt nöjd med och återanvänd delar av dem efter behov och förekomst. Kom bara ihåg att varje jobbansökan du gör ska vara skräddarsydd utifrån företagets behov och vad du har att erbjuda.
 5. Sätt mål för ditt jobbsökande
  Lägg upp en planering och sätt tydliga och värderade mål för ditt jobbsökande. Ett bra sätt att jobba är att använda sig av Smart-modellen (läs gärna artikeln Smarta mål av Personlig Utveckling Centrum). Det är viktigt att du följer upp målen och analyserar dina uppnådda resultat när perioden är till ända. Lägg upp en långsiktig plan som inför ett maratonlopp. Hur många jobbansökningar ska jag skicka iväg varje vecka? Hur varierar och profilerar jag mitt jobbsökande? Hur lyfter jag fram mina styrkor på rätt sätt när jag söker jobb?
 6. Hitta en plats där du kan söka jobb i lugn och ro
  Har du en lugn, ändamålsenligt och kreativ jobbsökarverkstad hemma? Har du en fungerande dator, telefon? Min erfarenhet är att man behöver komma hemifrån med jämna mellanrum och sitta i annan miljö för att bli effektiv i sitt jobbsökande. I sitt hem är det ofta annat som stör och pockar på uppmärksamhet. Biblioteket? Hos en kompis? Gå med i eller starta en jobbsökargrupp?
 7. Var alltid kontaktbar
  Har du ”kontorstid” mellan 08-17 så att tänkbara arbetsgivare kan nå dig? Har du kontrollerat din mejlinkorg så att den inte är överfull? Man kan missa flera viktiga meddelanden om det inte finns tillräckligt med ledigt utrymme. Ser du till att mobilen ständigt har tillräckligt med batterikraft? Ibland är det snabba ryck för en arbetsgivare och kommer hen inte fram på ett nummer går man snart till nästa person. Har du en mejladress som ger ett seriöst intryck? Ofta ser jag adresser med de mest fantasifulla namnkonstruktioner och det är inget fel med det, särskilt inte om man ska söka in till Dramaten eller till en konst/författarutbildning. Mitt förslag är förnamn.efternamn@gmail.se eller från ditt eget webbhotell och där ditt namn ingår i mejladressen.