Bästa jobbsökarsidan
 
Jobbsökarguiden

Hitta dolda jobb

Det räcker inte med att söka jobb via Arbetsförmedlingens platsbank eller alternativa privata webbaserade jobbsökarportaler. Max 20 procent av alla lediga jobb går via Arbetsförmedlingens platsbank. Resterande andel hittar du via den dolda kanalen.

Dolda jobb är numera ett välkänt begrepp och sammanfattar de rekryteringar och vakanser som inte utannonseras i platsbanker av företag och arbetsplatser. Orsaken är att man själva vill ha kontroll på kostnader och rekryteringsflöden när man överväger att anställa. Företagen använder då andra kanaler som exempelvis, leverantörer, kunder, konkurrenter, släkt, vänner, headhunting, mässor, anslag ute på stan eller utanför lokalerna.

Hur hittar man då de osynliga jobben som faktiskt tillsätts dagligen? Ett bra sätt är förstås att läsa artiklar i tidningar om nyetableringar och satsningar som företag gör på marknaden. Har man tur får man samtidigt veta vem den kommande platschefen är, eller någon annan i personalansvarig ställning uttalar sig i media. I Sundsvall där jag bor kunde vi t ex i god tid läsa om NetonNets etablering i Birsta och om deras satsning och personalbehov.

Ska du vara på perrongen i god tid och invänta tåget när det kommer, eller ska du i bästa fall stå och vinka när du ser tåget åka iväg långt bort i fjärran? Här är kanalerna för dig som är lite framåtlutad.

Sociala Medier
Sociala medier är fortfarande en underskattad sökväg för många. Numera är det vanligt att många företag marknadsför sig via Faceboook och Linkedin och lägger ibland ut blänkare om att de söker folk. Lägg gärna också till dina meriter och utbildningar både på Facebook och Linkedin att arbetsgivarna ska kunna nå dig med sina jobbannonser. Tänk på att ange rätt jobbtitlar på dina profiler. Rekryterare kanske söker mer flitigt på ordet truckförare än lagerarbetare?

Sedan finns det bra jobbsökarforum att gå med i. Ett bra exempel är Jobbsökarfamiljen på Facebook där man ser tips på jobb dagligen.

Företags hemsidor
Väldigt många företag har informativa webbsidor och kan vara en bra väg in för vidare kontakter. Förutom att snabbt kunna bli påläst om vad företagen erbjuder och vilka kontaktpersoner som finns, kan du även hitta en länk, ofta märkt ”lediga jobb” eller ”intresserad av att jobba hos oss”.

Branschorganisationers webbplatser
Exempelvis Svenskt Näringsliv, Dataföreningen, brukar inte vara sena att skriva om satsningar inom olika områden.

Fackliga organisationer
Organisationer som Civilekonomerna, Unionen, Ledarna, Vision, Byggnads, Kommunal och Handels ger inte bara ut bra karriärtips, utan även artiklar om arbetsmarknadsprognoser, satsningar på orter, trender och yrkesspecifika tips och nyheter som kan hjälpa dig att hitta jobbs om snart kommer annonseras ut.

Branschtidningar
Det finns nyhets- och facktidningar för varje bransch, Skogen, Chef, Entreprenör, är några exempel. Man kan läsa en hel del på nätet och välsorterade bibliotek brukar ha tidningar att läsa. I dessa tidningar går det ofta att läsa om nysatsningar som banar väg för lediga jobb.

TRR:s hemsida hittade jag denna artikel där skribenten tar med de flesta sätten att använda när man söker dolda jobb.