Ett bra första steg att ta för att lägga upp ditt jobbsökande är att göra en kompetensanalys för att matcha dig själv mot företagens behov. Gå igenom dina skolbetyg, anställningsintyg, CV, tidigare ansvarsområden, konkreta arbetsuppgifter. Gör en intresse- och hobbyinventering och hitta fram dina styrkor från vad du gör på fritiden. Scanna vad företag och arbetsgivare söker efter och vilka personer och kompetenser de vill ha. Sätt mål och planera vägen dit. Nu är det dags att lägga upp en bra strategi för att nå fram till nästa jobb.
Prioritera jobb att söka
Önskejobbet är de jobb som kanske motsvarar dina tidigare anställningar, som du är utbildad för och fortfarande brinner för. Du kanske har kommit på ett helt nytt yrkesområde som du nu siktar mot.
Varken-eller-jobbet är de jobb som liknar det du tidigare haft, som du har viss utbildning för och känner att du har möjlighet att göra goda insatser i. Du söker dem på en frekvent basis eftersom de påminner om ditt tidigare yrkesområde, men ligger på en lägre ansvarsnivå. Du söker dem för att perioden utan arbete inte ska bli för lång.
Kom-igång-jobbet är de jobb som utannonseras, som du inte har utbildning för, men där du vet att arbetsgivare har svårt att hitta folk till. Jobb som du söker mest för att förbättra din ekonomi och för att du vill hålla dig igång på arbetsmarknaden.
Därefter listar du upp de arbetsplatser/företag som intresserar dig och på samma sätt som i ovan nämnda rangordning. Ta Hitta.se till hjälp för att söka företagen. Kolla i tidningar och på internet vad som är på gång på din lokala och på den externa jobbmarknaden. Fördelen med en prioriteringslista är att du kan klargöra för dig själv vilka jobbalternativ som finns och hur du rangordnar dem och den kan bli ett värdefullt redskap i ditt fortsatta jobbsökningsarbete.
Prioritera att hitta osynliga jobb
Ska du vara på perrongen i god tid och invänta tåget när det kommer, eller ska du i bästa fall stå och vinka när du ser tåget åka iväg långt bort i fjärran? Vilka sökkanaler väljer du? Platsbanker där utannonserade jobb finns? Tidningsannonser? Företags hemsidor?
Tänk på att max 20 procent av alla lediga jobb går via arbetsförmedlingens platsbank. Resterande andel hittar du via den dolda kanalen. Dolda jobb är numera ett välkänt begrepp och sammanfattar de rekryteringar och vakanser som inte utannonseras i tidningar eller i platsbanker av företag och arbetsplatser. Orsaken är att man själva vill ha kontroll på kostnader och rekryteringsflöden när man överväger att anställa.
Företagen använder då andra kanaler som exempelvis, leverantörer, kunder, konkurrenter, släkt, vänner, headhunting, mässor, anslag ute på stan eller utanför lokalerna. Hur hittar man då de osynliga jobben som faktiskt tillsätts dagligen tänkte jag säga. Ett bra sätt är förstås att läsa artiklar i tidningar om nyetableringar och satsningar som företag gör på marknaden. Har man tur får man samtidigt veta vem den kommande platschefen är, eller någon annan i personalansvarig ställning uttalar sig i media. I Sundsvall kunde vi i god tid läsa om Net on Nets etablering i Birsta och om deras satsning och kommande personalbehov.
Sociala medier är fortfarande en underskattad sökväg. Numera är det välkänt att många företag marknadsför sig via Faceboook, Linkedin och Instagram och lägger ibland ut blänkare om att de söker folk. Sedan finns det bra jobbsökarforum att gå med i. Ett bra exempel är Jobbsökarfamiljen på Facebook där man ser tips på jobb dagligen. För att företagen lättare ska kunna hitta dig med sina annonser är det bra att fylla i så mycket data som möjligt i dina profiler om jobberfarenheter och utbildningar.
Ett sätt för dig att ligga steget före är att själv ta kontakt med de företag som intresserar dig och som du ”hämtar” från din prioriteringslista. Det kan du till exempel göra genom att boka tid för en informationsintervju, eller som några benämner det, en baklängesintervju. Försök boka tid med en anställd på de företag som intresserar dig och ställ frågor om arbetsuppgifter, om vilka krav som ställs i arbetet, om vilka kontakter man har i jobbet, om utvecklingsmöjligheter och dylikt. Säkert kan du tänka ut ytterligare smarta frågor. Börja alltså inte samtalet med att ”fråga chans” om en anställning utan visa istället ditt intresse för jobbet. När ni är klara med samtalet kan du fråga om en lämplig kontaktperson för att skicka eller lämna ditt CV, eller för en telefonkontakt. Denna metodik är bra för dig som vill prova på ett jobb som du inte har någon större erfarenhet av, men passar även för dig som är nyutexaminerad eller varit utanför arbetslivet en längre period.
Ett annat sätt att ligga steget före är att vara ute och synas i många sociala sammanhang, exempelvis branschmässor, jobbmässor, kurser, föreläsningar. Ju mer du är ute och rör dig, desto större blir chansen att du utökar ditt kontaktnätverk. Ideellt arbete för en stor organisation är ett underskattat knep och väl värt att använda.
Att söka flera jobb samtidigt
Att söka jobb framgångsrikt innebär att ha flera processer igång parallellt. Att söka ”ett jobb i taget” innebär sannolikt att det kommer att ta längre tid än du vill. Artikel på TRR.se
Ditt erbjudande till arbetsgivaren
Tänk inte bara på vad en arbetsgivaren kan göra för dig. Tänk också på vad du kan erbjuda företaget av dina kunskaper och erfarenheter. Är du svaret på företagets behov? Överdriv inte, försköna inte verkligheten utan beskriv dig själv på ett sätt så att arbetsgivaren blir intresserad. Träna dig på att skriva en kort presentation och gör ett trevligt säljbrev av vad du har att erbjuda företaget och hur väl du kommer att passa in i jobbet.