Bästa jobbsökarsidan
 
Jobbsökarguiden

Många goda tips för att skriva en bra jobbansökan

När jag sökte jobb som mest , gjorde jag det oftapå ett rutinmässigt och standardiserat vis. Jag skickade iväg ett stort antal ansökningar med i stort sett samma innehåll och ordalydelser till flera hundra arbetsgivare. Resultatet blev heller inte så lyckat, även om jag fick positiva svar emellanåt, uteblev jobben. En bidragande orsak var säkert mina personliga brev och meritförteckningar.

Alla experter och skribenter är överens om att det personliga brevet ska matcha arbetsgivarens krav och önskemål. Därför är det viktigt att man noga läser igenom platsannonser eller företags hemsidor för att skapa sig en bild över vilken eller vilka personer som efterfrågas. Det personliga brevet ska vara kort, maximalt en A4-sida, väldisponerat och välformulerat. Tänk på mottagaren, det vill säga arbetsgivaren när du författar brevet. Visa hur du med dina erfarenheter kan vara svaret på företagets anställningsbehov. Ägna inte halva brevet åt att berätta om vad du gör på fritiden eller om din familjebild. På en eventuell anställningsintervju, kan du däremot presentera mer personliga detaljer om dig själv.

Ett CV ska inte heller det vara för omfångsrikt. Här råder lite delade meningar om maxlängd, många säger 2 sidor, medan några röster säger att flera sidor är tillåtet bara innehållet är relevant. Ta bara med utbildningar och arbetslivserfarenheter som har betydelse för det aktuella  jobbet, inte för långt tillbaka i tiden och inte anställningar som saknar koppling innehållsmässigt. Detta gäller särskilt för dig med längre arbetslivserfarenhet. För dig som är 20årsåldern och som kämpar för att få fotfäste på arbetsmarknaden är läget ett annat. Då kan varje rad på CV:t vara värdefullt.

En spontanansökan till ett företag skiljer sig inte nämnvärt från andra ansökningsbrev, men är inte föranledd av ett synligt rekryteringsbrev. Används ofta när man söker så kallade Dolda jobb, där arbetsgivare inte har offentliggjort ett rekryteringsbehov.

Tänk dig vad som gäller om du konkurrerar med väldigt många om jobbet, kanske 10-tals, kanske 50-tals, kanske 100-tals andra människor. Då gäller det att just din ansökan sticker ut och gör så att arbetsgivaren inte bara viftar bort den.

Läs igenom platsannons eller företags hemsida en gång till och notera de ord som man använder för att beskriva egenskaper och färdigheter som sökande/anställda bör ha.

Först som sist – innan du skickar iväg breven, låt någon eller några vänner eller bekanta läsa igenom raderna för att få korrekturgenomgång och kanske andra synpunkter på innehållet.

 

Boktips – två bra böcker att titta i när du söker jobb

Charlotte Hågård – Jobbsökarboken, Newstart förlag 2009.

 

 

Monica Renstig – Planka CV, Samhällsförlaget 2016.

 

Förberedelser

Nyckelord. Nedan följer ett antal nyckelord som företag använder i sina annonser och som du kan fundera kring, hämtade från webbplatsen Alltförjobbet.se.

Affärsmässig, Ansvarskänsla, Beslutsförmåga, Driven, Emotionell stabilitet, Empatisk förmåga, Etisk/moralisk uppfattning, Flexibel, Ihärdig, Initiativtagande, Inlevelseförmåga, Kreativ, Kvalitetsmedveten, Ledarskap, Lojalitet, Mod, Muntlig framställning, Målmedvetenhet, Numerisk, Analytisk förmåga, Numerisk förmåga, Problemlösande analysförmåga, Pålitlighet, Relationsskapande, Riskbenägenhet, Samarbetsförmåga, Självgående, Självkänsla, Specialistkunskap, Språklig analysförmåga, Språklig förmåga, Strategisk, Stresstålig, Strukturerad, Tempo, Tålamod, Utåtriktad,Vänlighet, Öppenhet för nya erfarenheter, Övertygande.

Kolla in aktuell platsannons och se vilka ord som dyker upp. Fundera sedan på vad orden betyder och hur du kan svara upp mot dem samt skriv ned konkreta fall från tidigare anställningar där du haft nytta av egenskaperna.

Svårt att hitta svaren? Prata med en kompis? Sedan formulerar du ditt ansökningsbrev där du ger exempel på hur dina egenskaper kommit till nytta. Börja redan här med att tänka ut svaren på en framtida anställningsintervju.

Analys. När du ska söka jobb på en platsannons är det bra att kunna gå djupare in i annonsen och förstå vilken profil arbetsgivaren önskar sig. Att göra en annonsanalys och föra in det i en mall kan vara en mycket bra hjälp när du ska skriva ansökningsbrevet, när du ska ringa och ställa frågor om tjänsten och när du senare ska gå på anställningsintervju.

 

När ska man skicka iväg sin ansökan?

Ska jag göra klar min ansökan och skicka den så snabbt som möjligt eller ska jag vänta till slutet av den bestämda tidsperioden innan jag gör det? Själv har jag alltid utgått från att det i stort sett inte spelar någon roll när man sänder in sina papper. Nu visar nya rön attt tidpunkten visst är viktig, nämligen så snart som möjligt. Detta är särskilt viktigt om du söker jobb hos privata företag, men även offentliga arbetsgivare har mer och mer börjat med löpande genomgång av inkomna ansökningar. Vänta därför inte till sista dagen med att skicka iväg ditt Cv.
Så här skriver tidningen Civilekonomen om när det är bäst att skicka iväg ansökan.

Nedan följer axplock från vad experter skriver om ansökningsbrev. På nedanstående webbsajter kan du även finna goda exempel på rubricerade brev.

 

Personliga brev

Metrojobb
”Sälj dig själv. Att sälja sig själv kan vara svårt, men det är exakt vad du måste göra i brevet. Skriv en lista över alla kunskaper och erfarenheter du har och fråga andra vad som är bäst med just dig. Välj sedan ut de saker som är mest relevanta för tjänsten du söker och berätta om dem i brevet. Glöm inte att även ta upp erfarenheter från privatlivet som kan komma till användning i jobbet, till exempel engagemang i föreningar eller språkkunskaper”. Bra skrivet i deras artikel/Red

Shortcut
”Skriv fokuserat. Det måste finnas en glöd i texten, rekryteraren ska känna ”Wow, här är någon som verkligen vill ha det här jobbet!”. Istället för att skriva att du vill jobba i den här branschen gäller det att koka ihop det till varför du vill vara just på det här företaget. Korta kärnfulla meningar kan vara väldigt effektfulla”. En bra artikel igen av Shortcut/Red

Civilekonomerna
”Varför ska de anställa just dig? Större delen av ditt brev ska svara på denna fråga. Utgå gärna från annonsen och se vilka kompetenser som eftersöks i annonsen. Om arbetet kräver att du är ambitiös, utgå då från det och beskriv hur du har haft användning av detta karaktärsdrag i dina tidigare arbeten. Tänk på att alltid styrka dina färdigheter med konkreta exempel så ökar din trovärdighet”. Brukar följa Civilekonomerna/Red

Skräddarsy informationen för aktuellt jobb
När du söker ett jobb överensstämmer arbetskraven sällan perfekt med erfarenheterna i ditt cv. Oftast är några punkter mer relevanta för jobbet än andra och det är då ditt personliga brev kommer in. Det får den viktigaste informationen att lyfta från papperet och hamna framför läsarens ögon.

Här får du några tips från en copywriter. Vad får läsaren att bli triggad?
Börja alltid med att tänka på den du vill nå. Vad ska få honom eller henne att läsa din text. Det räcker inte med dina skäl, du måste hitta vilka skäl som triggar arbetsgivaren.

Var tydlig med vad du vill
Se till att dina läsare och mottagare snabbt kan hitta och förstå det viktigaste för dem. Vill du att mottagaren ska kontakta dig, skriv då det redan i första meningen. Börja alltid med den viktigaste punkten. Ge först därefter bakgrund, detaljer och förklaringar.

Koncentrera ditt budskap
Det finns en stor övertydlighet i nästan allt vi skriver. Många gånger kan du stryka första meningen i din text. Den är ofta bara ett sätt att komma igång – en transportsträcka som du behöver, men som läsaren klarar sig utan.

Skriv enkelt
Istället för att rakt och enkelt återge vad saken gäller, faller många för skrivandets konventioner. Texterna blir omständliga och fulla av klichéer. Och författarna får snabbt problem med både meningsbyggnad och syftningar. Följ regeln: En tanke – en mening, så slipper du göra samma misstag.

Ur boken Sälj det med ord, Mattias Åkerberg & Christer Wiklander, Roos och Tegner AB 2011.

 

CV

Jag tror inte att man behöver följa nedanstående indelning av CV-strukturer och tänka att man måste välja en av dem. Det viktigaste är att vara noggrann och välja en presentation som man känner sig hemmastadd i. Fundera också i vilka kanaler (exempelvis sociala medier, sökandebanker) du ska presentera dina meriter och med vilken teknik att använda. Ljud, bild eller korta filmpresentationer?

Kronologiskt

Du organiserar din arbetshistorik efter datum, med normalt sett ditt nuvarande eller senaste arbete först. Det traditionella sättet att strukturera ett CV. Bra val när du:

  • söker jobb inom samma område och har en jämn arbetshistorik utan luckor.
  • har arbetat ett tag inom ett område och vill poängtera din långvariga och stabila utveckling där.
  • söker ett arbete inom ett mer konservativt område, där man förväntar sig en mer traditionell meritförteckning.

Här kan du klicka in dig till Shortcut som har en bra artikel om att skriva CV.

Funktionellt

I ett funktionellt CV lämnar man ”tidslinje tänket” och grupperar istället dina erfarenheter, arbeten, utbildningar och kompetenser under bestämda rubriker. Det kan vara rubriker som t.ex: ”Försäljning”, ”Ekonomi”, ”Marknadsföring”. Välj de rubriker som är relevanta för dig och som är viktiga att framhäva. När du har valt rubriker samlar du sedan ihop relevanta erfarenheter under respektive rubrik. Du kan alltså låta tidigare tjänster, projekt, utbildningar m.m. stå under samma rubriker, trots att de tidsmässigt har varit under olika perioder av ditt liv. Du kan använda denna struktur ifall

  • du har luckor i din arbetshistorik.
  • du vill ta bort fokus från t.ex ålder.
  • dina starkaste arbetserfarenheter ligger längre tillbaks i tiden.
  • du har erfarenhet från olika branscher och har olika kompetenser som du vill lyfta fram.

Kombinerat

Här lyfter du fram några få viktiga kärnkompetenser för jobbet. Under respektive rubrik listar du dina egna prestationer och förmågor. Bra att använda när du vill

  • fästa läsarens uppmärksamhet på din erfarenhet inom vissa specifika områden som du vet är viktiga för arbetsgivaren.
  • göra en lättöverskådlig presentation av av dig själv.

Vill du veta mer?

Du kan läsa mer om hur man skriver bra CV:n om du surfar in på arbetsförmedlingens hemsida, webbaserade rekryteringsföretag, fackliga organisationers hemsidor.

Alltså, det finns en uppsjö av tips där ute på nätet, och efter en stunds sökande lägger jag ut en länk till Eductus, ”10 tips när du skriver cv”.

 

Spontanansökan

Denna metod använder du när du söker dolda jobb, det vill säga sådana som inte är utannonserade, eller när du anar att företaget ifråga har rekryteringsbehov. Du är intresserad av företaget/företagen/branschen ifråga och vill gärna arbeta där, men du har ingen platsannons att spegla dig och dina kompetenser emot. Metoden kräver en hel del research från din sida om företaget och om vilka tjänster och funktioner som där finns. I övrigt skickar du ett personligt brev och ett CV trots att du inte kan referera till en ledigförklarad tjänst.

Fördelen är att man kan vara först ute med en ansökan och att den tänkte arbetsgivaren blir intresserad och vill träffa dig. Vid utannonserade tjänster kan man som bekant vara en av väldigt många platssökanden.

Skriv i brevet/mailet att du kommer att ringa inom någon vecka för att följa upp din ansökan. Har du tur så får du en positiv respons.

Klicka in dig på denna fina artikel på Academic Works hemsida så får du mer kött på benen.