Bästa jobbsökarsidan
 
Jobbsökarguiden

Öka dina chanser att få jobbet

När är bästa tid att ringa till ansvarig chef eller till rekryterare?

Du har hittat en jobbannons som du vill ringa till en kontaktperson för att få mer kött på benen när det gäller arbetsuppgifter och ansvarsområden. Alternativt har du skickat en spontanansökan där du meddelat ansvarig chef att tänker ringa efter någon vecka. Alternativt vill du följa upp en inlämnad ansökan eller få återkoppling av en anställningsintervju och vill ringa någon av personerna.

När är då bästa tid att ringa på dagen? Undvik tidiga morgnar, särskilt måndagar, eftersom ansvariga ofta har fullt upp med att checka in i sin arbetsdag och i sina kalendrar. Undvik även sena tidpunkter av arbetsdagen eftersom personen eller personerna då kan ha fullt upp med att avsluta och sammanfatta sin arbetsdag. Samtidigt kan de ha fullt upp med att i tankevärlden även planera för kvällens aktiviteter med familj och vänner. Detta är särskilt aktuellt på en fredag.

Undvik att ringa alldeles före- eller efter lunch. Chefen kan du ha ett lunchmöte på g och har inte tid, eller han kan rent av vara hungrig och behöver springa iväg för matintag. Efter lunch kan chef vara upptagen av utdraget möte eller hen är försenad tillbaka till sitt jobb av andra orsaker. Undvik att ringa före eller efter långhelger eller semesterperiod. Lämpligaste tid att ringa blir enligt min mening måndag 10.30 och 15.30, tisdag – torsdag mellan 09.30 och 15.30. Chefer och rekryterare är förstås i allmänhet upptagna människor, men med med hänsyn tagen till ovanstående har du godaste möjligheter att få kontakt under dessa tidsperioder.

Vilken plats i intervjuturordningen är lämpligast?

För lämpliga tidpunkter i största allmänhet gäller detsamma som för telefonkontakt. Se ovan. Grundregel: tacka inte nej till en föreslagen tid! Plats i intervjuturordningen tror jag följande: Vet du att företaget ska intervjua 8 personer, är det en fördel om du blir intervjuad så tidigt som möjligt i kedjan. Det kostar tid och energi att genomföra intervjuerna och ibland är det säkert så att efter 5 kandidater så avslutar man processen. Detta om man hittat några lämpliga personer vill säga. Även om man fullföljer den ursprungliga planen kan rekryterarna vara både less och trött och sakna inspiration och särskilt om mötet är på en fredag eftermiddag. Seriösa och duktiga intervjuare försöker alltid visa intresse och respekt, men alla orkar inte eller har inte förmågan att göra det tyvärr.

När är bästa tiden på dygnet att skicka in en jobbansökan?

Den allra bästa tiden att ansöka om ett jobb är mellan klockan 6 och 10 på förmiddagen. Då har du 13 procent chans att komma vidare till en intervju. Läs artikel Civilekonomen.se

Gör dig synlig i sociala medier

Det räcker inte med att ha ett välformulerat cv, innehållande duktiga studiemeriter och arbetslivserfarenheter. Du måste marknadsföra dig också, lite grand åt Jag AB-hållet. Se dig som ett företag som ska nå ut på marknaden alltså. Vilka marknadsföringskanaler har du att använda? Sociala medier. För mig är sociala medier, med Facebook och Linkedin i spetsen, självklara kanaler. Använder du Facebook är det viktigt att tänka på vad man skriver och presenterar. Presentera en väl genomtänkt profil som du kan stå för och som inte väcker negativ förvåning eller förundran. Tänk på att väldigt många företag och arbetsgivare har egen sida där de presenterar sin verksamhet och lägger ut platsannonser om de vill nå ut till en bred publik. Har du en Facebook-profil som matchar din bransch eller passar in på dina favoritföretags önskemål, kan mycket vara vunnet om du tänker söka jobb där. Linkedin är ett yrkesnätverk där du på ett bra sätt kan lägga in din sökprofil med dina arbetslivserfarenheter och utbildningsmeriter. En bra kanal för dig som vill utnyttja eller bredda ditt eget nätverk. Du kan gå med i olika forum som du väljer utifrån dina kompetenser och intresseområden. Lägg gärna också till dina meriter och utbildningar på Facebook för att arbetsgivarna ska kunna nå dig med sina jobbannonser.

Ideellt arbete/föreningsliv

Enligt mina erfarenheter är denna kanal klart underskattad av arbetssökande. ”Får jag inte lön för det jag gör ska jag heller inte vara och jobba gratis på ett ställe”. Jag vill hävda att istället för att låta dagar och veckor bli till månader och kanske år, ska man passa på att jobba ideellt eller vara aktiv i en förening. Och stora behov finns det därute i dagens tider när allt fler människor har det svårt och idrottsföreningar inte har ekonomiska resurser att anställa folk. Engagerar man sig i en förening kan man även få chans att prova på olika arbetsuppgifter och samtidigt ha bra möjligheter att träffa och lära känna nya människor.

Föreläsningar, mässor, kurser

Var ute på så många aktiviteter som du kan och hinner med. Förutom att du får nya kunskaper kan du även möta bekanta och obekanta. Man vet aldrig i förväg vem du kommer i samtal med på sådana tillställningar och events. Ett bra jobbtips kan finnas där och väntar på att levereras av en eller flera personer du lär känna. På mässor är det i regel många företag som visar upp sin verksamhet och i regel är det en eller flera män/kvinnor som kan berätta om företaget och som svarar på frågor.

Informationsintervjuer

En utmärkt strategi är att genomföra ett antal informationsintervjuer med personer du känner som jobbar på företag som du är intresserad av. Är du riktigt modig försöker du ta kontakt med anställda på företags avdelningar för att få till ett möte på en halvtimme där du kan fråga om deras jobb. Går det inte att få till ett möte på arbetstid kan du föreslå ett lunch- eller fikamöte i närheten av deras jobb.