Bästa jobbsökarsidan
 
Jobbsökarguiden

Fick du inte jobbet?

Efter anställningsintervjun

Utvärdera din prestation på intervjun- vad gjorde du bra, vad kan du förbättra till nästa gång? Analysera din egen insats direkt efter genomförd intervju.

Be gärna intervjuaren om tips på hur du kan förbättra din prestation till nästa intervju. Tolka deras synpunkter som nyttig feedback, ta det inte som personlig kritik.Du kan först börja samtalet med att tacka för möjligheten du hade att vara med på intervju, Artighet kan löna sig i framtiden och intervjuaren kan ta det i hågkomst för en senare rekrytering eller om han lämnar tips på kandidater till andra företag som behöver nyanställa.

– Har man varit på intervju och sedan bara fått ett nej via brev så kan man faktiskt ringa. Men problemet är att du inte alltid kan förvänta dig ett ärligt svar då man kanske inte vill såra kandidaten. Men visst kan du försöka ta reda på vilka egenskaper du saknade. Den som vill få mer substantiell vägledning kan ha större chanser när rekryteringsbolag är involverade. Här kan rekryteraren ofta ge ett bredare perspektiv om kravprofiler för tjänster i olika branscher.

Ur tidningen Civilekonomen, nummer 3, april 2013, där Viveka Andersson karriärcoach på Newstart ger råd.

Kom ihåg en sak, går du därifrån och känner dig som en förlorare är det intervjuaren som har det största ansvaret. Glöm inte heller bort att tillsammans skapar ni trots allt det bästa resultatet.

Sist men inte minst: gå vidare och lämna intervjun bakom dig så snabbt som möjligt. Det finns massor av jobb att söka och även om du tänker att du precis missat ditt livs chans så kommer det så gott som alltid många fler chanser.